Radovi u pčelinjaku na farmi organskog meda Jovanović

Zdravlje, med, pčele, planinski mir, ručak, seoska idila, konji, odmor… samo su neke od aktivnosti koje možete iskusiti u domaćinstvu Miloša Jovanovića u selu rastište na planini Tari, daleko od civilizacije i dometa mobilne telefonije. Pravi način da provedete popodne i potpuno se opustite uz divne i druželjubive domaćine!

ITINERER

Opis: Miloš Jovanović je starosedelac planine Tare. Proizvodi sertifikovani organski med u selu Rastište od 2012. godine a pčelarstvom se bavi od ’90-ih. Njegov rad predstavljen je na i nacionalnoj televiziji RTS: https://bit.ly/2Usf3DI . Miloš poseduje 2 pčelinjaka (50+30 košnica). Na imanju se nalazi i voćnjak, malo stoke i nekoliko konja.

Pre nego što vam izda pčelarski šešir i rukavice, Miloš će vam najpre objasniti  sve o bezbednom rukovanju pčelama*, ubodima pčela i uputstvima za prvu pomoć; zatim kako zajednica pčela fukcioniše i kako se pčele razmnožavaju. Bićete u prilici da učestvuju u nizu sezonskih pčelarskih aktivnosti:

Priprema ramova i tela košnica (tokom cele godine).

Posmatranje pčela u prozirnoj košnici kako bi pogodili koja pčela je matica (jun‒jul).

Sakupljanje otrova pčela (maj–avgust). Pčelinji otrov se koristi za lečenje raznih oboljenja kao što su reumatoidni artritis, bolovi u vezi sa nervima (neuralgije), multipla skleroza, zatim za smanjenje reakcije na ubode pčela kod ljudi koji su alergični (desenzibilizacija), i za ublažavanje otečenih tetiva i mišićnih stanja kao što je fibro miozitis i entezitis.

Sakupljanje meda iz košnica i saća (avgust).

Moguće je učestvovati i u pravljenju alkoholnog pića „rakija“ (od šljive, kruške, jabuke, dunje ili travarica); kositi travu, prikupljati seno ili učestvovati u drugim sezonskim seoskim aktivnostima. U zavisnosti od vremena dolaska grupe, pre početka ili po završetku aktivnosti, Miloševa porodica će će vam prirediti i tradicionalni ručak na imanju.

Važne informacije

Lokacija: Selo Rastište u Nacionalnom parku Tara.

Veličina grupe: od 3 do 15 osoba.

Trajanje: 2–4 sata.

Cena: 65 evra po osobi. Cena uključuje radionice, posluženje dobrodošlice (med i voda, kafa, rakija), sezonski ručak i poklon.

FOTOGRAFIJE

Kontakt za informacije i bukiranje

Miloš Jovanović, 0648475296, markojovanovicbb99@gmail.com (budite uporni jer ne postoji stalna pokrivenost signalom mobilne telefonije na planini).

Svaka ponuda se može bukirati u bilo koje vreme, direktno ili preko turističke agencije: – „TaraTours“, Bajina Bašta, Goran Glišić, 031 861 501, office@taratours.rs;