SUP  Veslanje –  istraživanje jezera Perućac

Upustite se u nezaboravno iskustvo veslanja na vodi stojećki i razgledajte kanjon reke Drine! Ako budete imali sreće, možda vidite i divlje životinje kako preplivajaju reku u potrazi za hranom i stanništem u Bosni i Hercegovini.

logo-green-bear

ITINERER

Opis: Iz Bajine Bašte krećemo na kratko putovanje do jezera Perućac, koje je nastalo šezdesetih godina prošlog veka tako što je izgrađena brana na reci Drini, a njen tok iskorišćen za pogon hidroelektrane Perućac u Bajinoj Bašti, druge po veličini u Srbiji.

Zbog izražene sezonalnosti padavina, izgrađena je reverzibilna crpna stanica, te se višak električne energije proizvedene tokom kišne sezone koristi za pumpanje vode od jezera do Zaovinskog jezera na vrhu planine Tare, koje je nekih 600 metara iznad.

Kanjon reke Drine je po visini treći kanjon u Evropi i dugačak je oko 30 km, a u njemu borave mnoge vrste ptica, npr. sive čaplje, kormorani, patke i orlovi, dok je reka Drina stanište mnogih vrsta riba. Ovo je ujedno i jedino stanište endemske vrste četinara – Pančićeve omorike.

Litice kanjona su naseljene divokozama koje se mogu videti sa jezera, a ako gosti/gošće imaju sreće, mogu videti i medveda kako preplivava reku iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

Važne informacije

Trajanje: 2–3 sata, tokom kojih se vesla 8 km površinom jezera.
Veličina grupe: 2‒15 osoba.
Cena: 35 evra po osobi (grupe 2–8 osoba), 30 evra po osobi (grupe 8–15 osoba). Iznajmljivanje opreme uključeno je u cenu, a podrazumeva: SUP dasku, veslo, neoprensko odelo, suvu torbu, sigurnosnu opremu. Užina nije obezbeđena, gosti/gošće mogu poneti svoju.
Lokacija: Polazak iz Bajine Bašte.

Napomena: SUP je zabavna i laka aktivnost, pogodna za sve uzraste i nivoe fizičke spremnosti. Za realizaciju ove ture vodič će morati da se unapred informiše o divljim životinjama i pripremi neke fotografije životinjskog sveta kako bi ih vam pokazao.

FOTOGRAFIJE

Kontakt za informacije i bukiranje

„Green Bear“, Miloje Jovanović, 0654597264, miloje.greenbear@gmail.com

Svaka ponuda se može bukirati u bilo koje vreme, direktno ili preko turističke agencije: – „TaraTours“, Bajina Bašta, Goran Glišić, 031 861 501, office@taratours.rs;