Časovi tkanja i pletenja sa ženama Tkačke radionice „Vrelo“

Postoji verovanje da je tkanje veština koju ljudi nisu mogli sami da otkriju već su je dobili od bogova. Ova drevna veština više nije dostupna samo odabranima, te dođite u Bajinu Baštu da se upoznate sa divnim ženama koje stvaraju čudesne predmete i sami kreirajte svoj suvenir.

Opis: Reč vrelo na srpskom jeziku znači izvor, a takođe može da predstavlja i ime reke Vrelo koja izvire i završava se blizu Nacionalnog parka Tara (reka je duga samo 365 metara).

Radionica „Vrelo“ je ženski kolektiv koji se bavi očuvanjem starih zanata, proizvodeći lepe i praktične tkanine koje su karakteristične za ovaj deo Srbije. Možete se pridružiti ovim ženama u interesantnoj aktivnosti tkanja, kako bi se oprobali u ovim tradicionalnim tehnikama, a možda na taj način i napravite jedinstven suvenir ili poklon sa boravka u Nacionalnom parku Tara.

Suvenir koji ste sami kreirali ponesite kući sa sobom i izaberite jedan već gotov suvenir kao poklon. Žene iz „Vrela“ organizuju niz aktivnosti koje su u skladu sa interesovanjima različitih grupa posetilaca.

ITINERER

TKANJE

Kolektiv „Vrelo“ koristi tradicionalne drvene razboje. Tri žene sprovode obuku tkanja na tri razboja (u planu je nabavka i četvrte). Gosti/gošće mogu raditi samostalno ili u paru na jednom od razboja. Moguće je istkati tradicionalne predmete kao što su torbe, čarape, puloveri, šeširi, rukavice, šalovi ili neke manje tradicionalne, kao što je futrola za mobilni telefon! Sledeći uputstva, možete istkati do 20 cm tkanine za sat vremena, a možete i unapred odabrati predmet koji želite i koji će žene iz „Vrela“ istkati 85–90%, a vi ga sami završiti. Na ovaj način, dobijajate završen proizvod nakon posete „Vrelu“.

Važne informacije

Veličina grupe:  Do 6 osoba, ukoliko po dve rade na razboju.
Cena: Od 80 evra za 1 do 2 osobe (na bazi jednog razboja i jedne instruktorke) do 240 evra za 5-6 osoba (odnosno tri razboja). Cena uključuje instrukcije, rad na razboju, posluženje i piće.
Lokacija: Radionica „Vrelo“ se nalazi u centru Bajine Bašte.
Trajanje: 3 sata.
Period: cela godina.

ITINERER

PLETENJE

Probajte da ispletete nešto od tradicionalnog srpskog dizajna. Za početak bi to mogao biti šal ‒ odevni predmet najlakši za učenje pletenja.

Oni koji su iskusniji u ovome, mogli bi da nauče nešto o tradicionalnoj srpskoj tehnici pletenja zvanoj „na pet igala”, koja je korišćena za pletenje veoma bogato ukrašenih čarapa, koje su deo tradicionalne srpske nošnje, a čiji su dizajn donele Osmanlije (reč čarapa ima tursko poreklo).

Ova tehnika omogućava da se šare pletu direktno na čarapi.

Važne informacije

Veličina grupe: 1–4 osobe (samo 1 instruktorka).

Cena: 65 evra za 1 osobu, 80 evra za 2 osobe, 90 evra za 3 osobe, 100 evra za 4 osobe. Cena uključuje opremu, materijal, poklon i posluženje – hranu i piće.

Lokacija: Radionica „Vrelo“ se nalazi u centru Bajine Bašte.

Trajanje: 3 sata.

Period: tokom cele godine.

FOTOGRAFIJE

Kontakt za informacije i bukiranje

Vera Veselinović, 063628223, veksbb@gmail.com

Svaka ponuda se može bukirati u bilo koje vreme, direktno ili preko turističke agencije: – „TaraTours“, Bajina Bašta, Goran Glišić, 031 861 501, office@taratours.rs;

 • T A R A
 • LETO NA TARI
 • VIDIKOVCI NA TARI
 • PORODIČNE AKTIVNOSTI
 • Adrenalinske i sportske aktivnosti
 • Kulturno-istorijski spomenici
 • ZIMA NA TARI
 • ODRŽIVI TURIZAM
 • OSETI PRIRODU TARE
 • WILDLIFE
 • Znanje Imanje
 • TARA

Promo