Kaluđerske Bare su udaljene od Bajine Bašte 16 kilometara. To je jugistočni deo Tare kao i najpoznatiji turistički centar. Na krečnjačkoj podlozi rastu prelepe šume crnog,belog bora,jele,smrče… Kaluđerske bare su u turističkom smislu možda najlepši deo Tare i nalaze na nadmorskoj visini od 1059 m. Postoje uređene pešačke staze, sportski tereni, trim staze kao i staze za skijanje i sankanje.
Na Kaluđerskim barama se nalaze hoteli Omorika, Beli bor i Javor a pored njih nalaze se lepo uređeni privatni kapaciteti sa sobama i apartmanima različitih kategorija.
Na Kaluđerskim Barama nalazi se nekoliko privatnih trgovinskih radnji , restorana i  benzinska pumpa.

Preporučujemo smeštaj na Kaluđerskim Barama na Tari

U blizini hotela izgrađeni su za potrebe savremenog turizma sportsko-rekreativni objekti na otvorenom prostoru: igralište za male sportove, dečija igrališta, trim staza, ski tereni, teniska igrališta i travnato fudbalsko igralište, koje omogućava kvalitetne visinske pripreme sportskih ekipa.

Ski staza se nalazi pored restorana „Kurta“. U zimskom periodu gosti mogu da skijaju na ski stazama koje se nalaze neposredno uz hotel »Beli bor«, na nadmorskoj visini od 1.000 m. Tu su i dva ski lifta, i to jedan za decu i početnike dužine 150 m i drugi za skijaše rekreativce, dužine 450 m.

Na Kaluđerskim barama postoje i staze za sankanje a kod manastirskih stanova se nalazi ergela konja gde možete naučiti da jašete a postoji i mogućnost iznajmljivanja konja za rekreatvno jahanje.

Na Kaluđerskim barama su locirani hoteli vojne ustanove: – Omorika i – Beli bor. Pored objekata Vojne ustanove „Tara“ tu je i velika ponuda privatnog smeštaja.

Na ovoj lokaciji nalazi se i dosta uređenih privatnih objekata za smeštaj svih kategorija.

Video - Kaluđerske Bare

Video - Kaluđerske Bare

Smeštaj na Kaluđerskim Barama na Tari - Hoteli - Apartmani - Sobe - Vikendice - Planinske kuće