planinarski-klub-tara-bajina-basta (1)

Prepešačite izuzetne predele NP Tara u pratnji iskusnih vodiča, zađite u manje dostupne delove Tare i uživajte u netaknutoj prirodi!

ITINERER

Pešačenje i planinarenje (3 opcije)

Opis: U nastavku je prikazano pet opcija. Iskusni, kvalifikovani planinarski vodiči iz Planinarskog kluba Tara vam mogu ponuditi niz planinarskih ruta, kako jednodnevnih tako i višednevnih. Oni vam takođe mogu obezbediti smeštaj u Planinarskom domu u Rastištu (nalik domskom smeštaju) po ceni od 8 do 15 evra za noć.

Opcija 1: Planinarenje od Planinarskog doma Tara u Rastištu (Sedaljka) preko Orlovog visa i Bilješke stene, koje uključuje posetu dva predivna vidikovca i pogled na jezero Perućac. Ova ruta delom vodi kroz prvu zonu zaštite Nacionalnog parka Tara. Gosti i gošće zatim mogu pešačiti još 1 km ili koristiti prevoz do vidikovca Drlije, što je dobra prilika da se vide divokoze i druge divlje životinje. Ova ruta prati stazu 19, a zatim stazu 17 kroz nacionalni park, i slična je šetnji tokom koje se posmatraju divokoze koju nudi NP Tara, ali se odvija bez pratnje osoblja parka (rendžera), mada je i to jedna od mogućnosti.
Težina staze 4/10, fizička spremnost 4/10, trajanje 4,5 sati.

Opcija 2: Pešačenje duž kanjona reke Brusnice, hodanje van uređene staze većim delom puta koji karakteriše mnoštvo vidikovaca s pogledom na kanjon Brusnice i Drine.
Težina staze 4/10, fizička spremnost 4/10, trajanje 4 sata.

Opcija 3: Pešačenje do glavne osmatračnice za posmatranje medveda stazom 9a, koja ide kroz šumu od Mitrovca do vidikovca Banjska stena, a zatim još jedan kilometar do osmatračnice. Može biti dogovoreno i da se rendžer pridruži grupi na Banjskoj steni i odvede goste/gošće do osmatračnice.
Težina staze 2/10, fizička spremnost 2/10, trajanje 2 sata.

Cena za prve tri opcije: Usluge vodiča: za minimalnu grupu od 3 učesnika – 25 evra po osobi; za grupe od 4 do 8 učesnika – 20 evra po osobi; za grupe od 9 do 12 učesnika – 15 evra po osobi.

ITINERER

Kanjoning rekom Beli Rzav (opcija 4)

Opis: Obilazak traje 3 sata i pogodan je za goste/gošće čija fizička spremnost i kondicija variraju od srednje do visoke. Minimalna starost za ovu aktivnost je 18 godina. Kanjoning tura je dostupna od maja do oktobra, mada nepovoljni vremenski uslovi kao što su jake padavine mogu u bilo kom trenutku ograničiti pristup reci.

Važne informacije

Cena: Zavisi od veličine grupe: za minimalnu grupu od 3 učesnika – 85 evra po osobi; za grupe od 4 do 8 učesnika – 70 evra po osobi; za grupe od 9 do 12 učesnika – 55 evra po osobi. Cena uključuje prevoz i svu potrebnu opremu: neoprensko nepromočivo odelo, kacigu i pojaseve za spuštanje niz stene i užad.
Ručak se može organizovati u selu Kršanje po završetku aktivnosti i dodatno se naplaćuje. (U zavisnosti od interesovanja grupe moguće je svratiti i u Drvengrad.)

Mini kanjoning rekom Grlac (opcija 5)

Opis: Tura traje 5 sati i pogodna je i za goste/gošće nižeg nivoa fizičke spremnosti. Minimalna starost za ovu aktivnost je 18 godina. Ova tura je dostupna od aprila do oktobra, ali se ne izvodi pri lošim vremenskim uslovima. Tura se sastoji iz tri dela: laganog spuštanja niz puteve i poljane, kretanja uskom šumskom stazom i prolaska kroz kratak ali predivan kanjon Neveljksog potoka – Grlac i vožnje gumenim čamcima jezerom Perućac (oko 4 km) od izlaska iz kanjona do ušća reke Dervente.

Važne informacije

Cena: Zavisi od veličine grupe. Cena uključuje usluge vodiča, prevoz i svu potrebnu opremu: kacigu i prsluk za neplivače za kanjon. Ručak se može organizovati u selu Rastište po završetku aktivnosti i dodatno se naplaćuje.

FOTOGRAFIJE

Planinarski klub TARA - Video

Kontakt za informacije i bukiranje

Nenad Lečić, 0658510851, planinarskiklubtara@gmail.com, www.planinarskiklubtara.org.

Svaka ponuda se može bukirati u bilo koje vreme, direktno ili preko turističke agencije: – „TaraTours“, Bajina Bašta, Goran Glišić, 031 861 501, office@taratours.rs;