Vidikovac Banjska Stena se nalazi na 10 kilometara od Mitrovca.
Put do vidikovca je adekvatno obeležen a na samom vidikovcu postoje klupe i sigurnosna ograda.

Naziv vidikovca Banjska stena, potiče od naziva Banjskog vrela koje izbija ou podnožju vidikovca. Vrelo je bilo kraškog porekla sa temperaturom vode od 4 stepena celzijusa.
Banja (turska reč)- označana mesto sa toplom vodom. Stanovnici Tare su vodu sa vrela koristili i zimi jer je uvek bila topla voda. Banjsko vrelo je potopljeno izgradnjom jezera Perućac.
Ispod vidikovca se pruža Banjsko točilo, sipar, koji se u 19. veku koristio za transport drveta .Balvani su se otiskivali niz točilo do splavišta gde su se skivali u splavove koje su spuštali niz Drinu do Beograda.
Banjsko točilo je dugo 1300m i danas je obraslo rastinjem među kojima se nalazi veliki broj retkih biljnih vrsta karaktrističnih za sipare.

Sa vidikovaca se pruža lep pogled na veštačko jezero Perućac, kanjon reke Drine i područje Osata u BiH.
Jezero Perućac je veštačko jezero dugačko 52 km, nastalo pregrađivanjem Drine 1966. godine za potrebe HE Bajina Bašta. Danas je jezero jedna od najvećih turističkih atrakcija ovog kraja. Ovde se može uživati u vožnji brodom, kupanju, sportskom ribolovu…
Osat je predeona celina na levoj strani srednjeg toka Drine poznata kao jako graditeljsko sedište već od 19.veka. Majstori iz Osata su gradili po središnoj i zapadnoj Srbiji veliki broj bogomolja i kuća. Karakteristične po svojoj arhitekturi kuće – brvnare na Tari dobile su naziv osaćanke.

Foto: Nenad Maric

Upozorenje
Na ovom mestu je najstrožije zabranjena upotreba otvorenog plamena i loženje vatre.

Vidikovac Banjska stena VIDEO

  • T A R A
  • LETO NA TARI
  • VIDIKOVCI NA TARI
  • PORODIČNE AKTIVNOSTI
  • Adrenalinske i sportske aktivnosti
  • Kulturno-istorijski spomenici
  • TARA

Promo