Postavljanje, podešavanje i provera foto-zamki za posmatranje divljih životinja

Upoznajte se sa stanovnicima šuma Nacionalnog parka Tara, učestvujte u istraživačkom radu čuvara prirode na zaštiti i praćenju mrkih medveda i drugih divljih životinja.

NP-Tara-logo

ITINERER

Tura u trajanju od 8 sati

Opis: Polazak terenskim vozilom iz centra za posetioce nacionalnog parka na Mitrovcu na lokaciju prve foto-zamke u Garevinama. Nakon piknik-doručka na livadi Garevine počinje pešačenje do lokacije za foto-zamke kako bi se proverilo njihovo stanje i zamenile baterije i memorijske kartice. Bićete u prilici da sami uradite veći deo ovog posla prateći instrukcije rendžera.

Najuzbudljiviji deo ove aktivnosti je gledanje već snimljenih slika na ekranu foto-zamki i njihova analiza. Glavne foto-zamke nalaze se na hranilištima Pasjača i Gorušice, gde se obično mogu videti medvedi. U zavisnosti od godišnjeg doba i istraživačkog rada NP Tara, moguće je usput posetiti još jedno ili dva dodatna mesta na kojima se nalaze postavljene kamere.

Iz Gorušica se pešice stiže do mesta gde grupu čekaju vozila. Za vreme šetnje pravi se veći broj pauza namenjenih posmatranju divljih životinja i praćenju tragova njihovih aktivnosti.

Uz ručak i kafu (po povratku u centar za posetioce) imaćete priliku da vidite slike i video-zapise životinja na laptopu. Ovde možete ostaviti svoje e-mejl adrese na koje će vam biti poslat link za skidanje fotografija načinjenih  foto-zamkama, odnosno zamkama koje ste sami postavili prilikom izleta.

ITINERER

Tura u trajanju od 2–3 sata

Opis: Polazak u pratnji rendžera sa vidikovca Banjska stena prema mestu Gorušice gde se obično odvija aktivnost hranjenja medveda. Pešači se kroz šumu kako bi se proverile foto-zamke i promenile im se baterije i memorijske kartice. Bićete u prilici da sami uradite veći deo ovog posla prateći instrukcije rendžera. Najuzbudljiviji deo ove aktivnosti je gledanje već snimljenih fotografija na ekranu foto-zamki i njihova analiza. Za vreme šetnje pravi se veći broj pauza namenjenih posmatranju divljih životinja i praćenju tragova njihovih aktivnosti.

Uz ručak i kafu (po povratku u centar za posetioce) imaćete priliku da vidite slike i video-zapise životinja na laptopu. Možete ostaviti i svoje e-mejl adrese na koje će vam biti poslat link za skidanje fotografija načinjenih  foto-zamkama, odnosno zamkama koje ste sami postavili prilikom izleta.

Važne informacije

Lokacija:

Duža tura: Mitrovac ‒ Garevine ‒ Pasjača ‒ Gorušice ‒ Mitrovac.

Kraća tura: Banjska stena – Gorušice – Mitrovac.

Trajanje: 7:00–15:00 časova (8 sati, duža tura); 2–3 sata (kraća tura).

Cena: 60 evra za jednu osobu, 30 evra po osobi za 2 i više osoba (uključujući prevoz za do 2 osobe).

FOTOGRAFIJE

Kontakt za informacije i bukiranje

Ranko Milanović, 0648475386, office@nptara.rs

Svaka ponuda se može bukirati u bilo koje vreme, direktno ili preko turističke agencije: – „TaraTours“, Bajina Bašta, Goran Glišić, 031 861 501, office@taratours.rs;

 • T A R A
 • LETO NA TARI
 • VIDIKOVCI NA TARI
 • PORODIČNE AKTIVNOSTI
 • Adrenalinske i sportske aktivnosti
 • Kulturno-istorijski spomenici
 • ZIMA NA TARI
 • ODRŽIVI TURIZAM
 • OSETI PRIRODU TARE
 • WILDLIFE
 • Znanje Imanje
 • Zaovine
 • TARA

Promo